FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op zaterdag 18 oktober deden vier jeugdspelers van Kampenion mee aan het Ranglijst C-toernooi in Hoorn, een landelijk toernooi voor spelers met een C-licentie. De vier spelers waren: Danny Visscher (junioren), Pascal Bruins (kadetten), Robin Makkink en Guido Wessels (beiden pupillen). Daarbij sprong de prestatie van Robin Makkink het meest in het oog; hij won namelijk doodleuk het toernooi bij de pupillen.

 


Een dagje Ranglijsttoernooi is altijd een uitje; zowel voor de jeugdspelers zelf als voor de ouders en begeleiders. Met behulp van een schoenlepel hadden we wellicht in één auto - de vier spelers en chauffeur/coach Marcel - richting Hoorn kunnen afreizen, maar we vonden het leuker en gezelliger om met twee auto s te gaan. Dan konden Gerard, Jentine en ondergetekende ook mee. Marcel Makkink en Gerard Wessels waren daarom de chauffeurs.
Marcel nam Robin, Pascal en Danny mee en omdat Danny en Pascal al om 10.00 uur moesten beginnen, vertrokken zij rond 8.00 uur richting Hoorn. Gerard had Guido, Jentine en ondergetekende als passagier en wij konden het iets rustiger aandoen, omdat het toernooi voor  Guido pas om 12.00 uur begon. Wij vertrokken om 9.30 uur.

Danny en Pascal betraden dus als eerste de tafeltennisarena. Beiden zijn eerstejaars in hun leeftijdscategorie respectievelijk junioren en kadetten en dat betekent normaal gesproken dat je tegen oudere, meer ervaren spelers aan de bak moet. Vooral Danny ondervond dat. Hij stond tegenover spelers die een heel ander spelletje hebben dan de spelers die hij in de eigen competitie tegenkomt. Zeer aanvallende spelers met een goede forehand topspin. Dat is natuurlijk wennen. Danny werd laatste in zijn poule en werd daarmee verwezen naar het Troosttoernooi. Hierin trof hij in de eerste ronde M. Boot van Spirit. En ook deze speler had een prima forehand. In de eerste game ging Danny er kansloos af. Maar door zijn prima wedstrijdmentaliteit en enkele tips wist Danny de tweede game te pakken. De derde game ging weer ruim naar tegenstander Boot, maar de vierde was weer voor Danny. In de beslissende vijfde game tenslotte moest Danny zich na prima tegenstand gewonnen geven. Maar dat is geen schande. Aan de wedstrijdinstelling heeft het zeker niet gelegen; dat zit altijd wel snor bij Danny. Het was gewoon nog een kwestie van verschil in kwaliteit. Dat bedoel ik niet vervelend. Integendeel. Het is immers geen schande om van spelers te verliezen die beter zijn?
Het was voor Danny een prima ervaring om eens tegen andere speelstijlen te spelen. Daar kan hij in de eigen competitie zijn voordeel mee doen. Misschien nog niet direct dit seizoen in de 1e klasse, maar wellicht volgend seizoen in het geval hij met zijn team kampioen wordt en promoveert naar de Hoofdklasse.

Voor Pascal gold bijna hetzelfde als voor Danny. Als eerstejaars kadet moest hij duidelijk even wennen. Maar Pascal pakte het prima op. In de voorronde won hij één partij en verloor hij er twee. Maar het lag dicht bij elkaar, want als Pascal zijn laatste partij had gewonnen, dan had hij zich geplaatst voor het Hoofdtoernooi. Helaas verloor hij nipt in vijven. Dat betekende dat Pascal in Troosttoernooi moest uitkomen. Maar hier speelde hij nog een aantal prima partijen en wist hij nog ver te komen. In de kwartfinale trof Pascal R. Kruijs van Getave en dit werd een training aanvallen / verdedigen . Pascal was de aanvaller en Kruijs de verdediger. Ongelooflijk hoeveel ballen die Kruijs terugbracht. Uiteindelijk was het Pascal die de partij in vijven wist te winnen en met twee punten verschil. In de halve finale speelde hij tegen F. Latta van TVO. En ook dit was een mooie partij. Ditmaal trok Pascal met twee punten verschil in de vijfde game aan het kortste eind. Maar ook dit was een goede partij van Pascal. En zo kan ook hij terugkijken op een goed en leerzaam toernooi.

Dan de pupillen Guido en Robin. Zij zijn laatstejaars pupillen en dus mochten wij van hen meer verwachten. In hun poule wisten zij zich beiden te plaatsen voor het Hoofdtoernooi; Robin werd eerste in een sterke poule en Guido werd tweede in een zwakkere. Dat de poule van Robin sterk was, blijkt wel uit het feit dat de nummer drie van de poule later het Troosttoernooi wist te winnen.
Guido trof in de eerste ronde van het Hoofdtoernooi N. Starke van Dedemsvaart. Guido speelde een ijzersterke partij en won met 3 0.  Robin was als poulewinnaar de eerste ronde vrij. In de tweede ronde speelde Guido iets wisselvalliger, maar toch wist hij zijn partij tegen S. Latta (TVO) met 3 2 te winnen. Robin rekende heel eenvoudig af met D. Chavannes (De Treffers). En geloof het of niet, dit betekende dat Guido en Robin in de kwartfinale tegen elkaar moesten spelen. Beiden troffen elkaar ook al in het Hoofdtoernooi van het Ranglijst C-toernooi in Nijmegen. Heel jammer, maar je doet er niets aan. Guido en Robin maakten er een mooi partij van. Robin was degene die vaak het initiatief nam, maar Guido pareerde dit vaak met een prima blok en af en toe kwam hij zelf ook goed door. Na twee games stond het 1 1. Daarna was het Robin die wist door te drukken. Na een hoogstaande partij bereikte hij met 3 1 de halve finale. Guido werd uitgeschakeld, maar kan terugkijken op een goed gespeeld toernooi.
In de halve finale speelde Robin tegen C. Dingelstad van Destatec. In de eerste game ging Robin er ongenadig hard af . Maar na enkele bemoedigende woorden en tactische tips van vader Marcel kwam Robin ijzersterk terug. De tweede game won hij overtuigend en daarna wist hij de heel belangrijke vierde game eruit te slepen. In de vierde game speelde Robin vrijuit en kwam hij niet meer in de problemen. En zo plaatste hij zich via een keurige 3 1 overwinning voor de finale.
In die finale trof hij G. Bregman van A-Merk. De finale werd een gelijkopgaande wedstrijd waarin beide spelers elkaar niet veel ontliepen. Na een 2 2 stand in games wist Robin vervolgens door te drukken en de finale heel knap te winnen. Daarmee won hij het Ranglijst C-toernooi en verdiende hij als bonus direct een B-licentie. Overbodig te melden dat Robin een prima toernooi heeft gespeeld. Een heel knappe prestatie en een prima stap in de verdere ontwikkeling. Op zaterdag 13 december as. mag Robin in Assen al in het Ranglijst B-toernooi uitkomen. Robin heeft laten zien dat als hij zijn hoofd er in dubbel opzicht bij houdt, hij een prima spelletje en niveau op tafel kan leggen. Met het hoofd er in dubbel opzicht bijhouden bedoel ik: (1) je niet opwinden over op het oog maken van onnodige fouten en (2) niet alleen met je batje maar ook met je koppie spelen. Zaterdag heeft Robin laten zien dat hij dit kan. En dat is een prettige constatering. Het is nu zaak om dit ook mee te nemen naar de competitie waarin je (ook) minder sterke spelers tegenkomt met een minder aanvallende stijl van spelen.

Zo kunnen we dus spreken van een geslaagde dag daar in Hoorn. We besloten de dag met het nuttigen van een gezamenlijk patatje met wat erbij waarna we de terugreis aanvaarden. Rond de klok van achten kwamen we weer in Kampen terug. Moe, maar voldaan zoals dat zo mooi heet.
Ik bedank de chauffeurs Gerard en Marcel voor het feit dat zij ons veilig en wel in Hoorn brachten en weer thuis.


Jan Ringenier
wedstrijdsecretariaat JEUGD
Kampenion