In week 16 - de laatste speelronde - speelden eigenlijk alleen team 1 en 3 nog ergens om. Team 1 moest met tenminste 3 7 bij concurrent Harderwijk 1 winnen om zich te plaatsen voor de play-offs en team 3 had tegen directe concurrent Harderwijk 2 aan vijf punten genoeg om de titel in poule A van de 3e klasse te pakken. Team 5 moest nog één puntje pakken om handhaving veilig te stellen. Daar waar de teams 1 en 3 het net niet haalden, slaagde team 5 ruimschoots.

 


1. a  vry 18 apr  Harderwijk 1  - Kampenion 1     4- 6      
Ton Ringenier 3 en Gerben Wolterink 3; Paul Kamstra 0

Team 1 vocht vrijdagavond voor zijn laatste kans om alsnog de halve finales te bereiken. Het moest in de directe confrontatie tegen concurrent Harderwijk 1 dus met tenminste 3 7 winnen, een vrijwel onmogelijke opgave. Vooral omdat Harderwijk beschikt over B. Olofsen die 100% speelde. Toch wist 1 nog dichtbij te komen. Het speelde een prima wedstrijd, maar won slechts met 6 4. Hoe sterk team 1 speelde, blijkt wel uit het feit dat Ton Ringenier en Gerben Wolterink erin slaagden om Harderwijker B. Olofsen te verslaan die in de competitie nog geen wedstrijd had verloren en volgens de geruchten zelfs nog geen game had afgestaan. Heel knap. Gerben en Ton bleven zelfs ongeslagen vrijdagavond. Jammer was het dat Paul Kamstra geen puntje wist te pakken. In de partij tegen Philip Bouw was hij er heel dicht bij, maar hij verloor met 9 11 in de beslissende vijfde game. Ook het dubbel ging heel nipt verloren: 11 13 in de 5e game verloren. Maar &&&&.. team 1 heeft de strijd om de tweede plaats niet vrijdagavond verloren. Dat is al eerder gebeurd. Achteraf gezien is het bijzonder sneu dat Gerben met een knieblessure terugkeerde van zijn wintersportvakantie. Daardoor moest hij de eerste vier competitiewedstrijden aan zich laten voorbijgaan. Met Gerben had team 1 vrijwel zeker de halve finales gehaald. Daarmee spreek ik geen verwijt uit, maar ik constateer slechts. Team 1 speelde een prima tweede competitiehelft waarin het vijfmaal in actie kwam en vijfmaal wist te winnen en 37 punten pakte. Team 1 eindigde als derde. Complimenten aan team 1. 


1. b  2128  vry 18 apr  Smash-In 1  - Kampenion 2     8- 2      
Sebastiaan Doorn 1 en dubbel 1; Dick Hoekman 0 en Marcel Makkink 0

Team 2 speelde de laatste wedstrijd van het seizoen bij kampioen Smash-In 1. Voor beide teams stond er niets meer op het spel. Smash-In was al kampioen en team 2 was zeker van de vijfde plaats en die plaats betekent ook dit seizoen handhaving. Team 2 verloor met 8 2. Sebastiaan Doorn pakte als enige een puntje in het enkelspel. Verrassend was het dat het dubbel naar Kampenion ging. Team 2 eindigde dus als vijfde.


3. a  2429  din 15 apr  Kampenion 3  - Harderwijk 2     3- 7      
Gerard Palland 2 en Theo Hogenhorst 1; Jos van Rhijn 0

Team 3 had in de laatste wedstrijd tegen directe concurrent Harderwijk 2 aan 5 punten genoeg, om de titel veilig te stellen. Maar het maakte een valse start. Na vier partijen stond het maar liefst 0 4. Jammer was het dat kopman Gerard Palland de openingspartij met 9 11 in de vijfde game verloor van Schipper. De drie volgende partijen gingen ruim verloren en vooral de verliespartij van Theo Hogenhorst (tegen Montasser) had niet iedereen verwacht. Na het dubbel verloor Jos van Rhijn kansloos van Schipper en toen stond het dus al 0 5. En dus zouden alle resterende partijen moeten worden gewonnen. Daar geloofde bijna niemand meer in. Gerard bracht team 3 nog wel op 1 5, maar daarna verloor Theo met 1 3 van de sterk spelende Dooyeweerd: 1 6. De titel was daarmee een feit voor de bezoekers uit Harderwijk. Uiteindelijk werd het 3 7. Gerard pakte in totaal twee punten en Theo één. Jos bleef puntloos. Team 3 moet uithuilen  en opnieuw beginnen. Felicitaties aan Harderwijk 2. Team 3 eindigde dus als tweede.


3. c  2628  don 17 apr  Vined 2   - Kampenion 4     5- 5      
Ralph Trip 3, Jan Ringenier 1 en dubbel 1; (inv) Marco Ilbrink 0

Team 4, dat twee weken geleden al kampioen werd, moest met een invaller aantreden in de laatste wedstrijd van het seizoen: uit bij Vined 2. Arie Hup en Jordy ten Have waren verhinderd. Jan Ringenier en Ralph Trip kregen gezelschap van Marco Ilbrink (team 6). Het werd volgens verwachting dan ook een moeizaam avondje in Heerde. Marco en Jan waren matig op dreef en hadden moeite om de bal goed in te schatten. Ralph stoorde zich nergens aan en speelde werelds. Na een 3 5 achterstand werd het uiteindelijk nog 5 5. Ralph bleef soeverein ongeslagen en Jan pakte één puntje. Het vijfde punt behaalden zij gezamenlijk in het dubbel. De tegenstanders (Van Leeuwen en Visser) zorgden ongeveer voor 90% van de punten: of zij scoorden of zij maakten een fout. Uiteindelijk bleek het aantal fouten dus net iets hoger, want Jan en Ralph wonnen met 11 8 in de 5e game. Marco bleef puntloos. Team 4 eindigde dus als eerste en is kampioen. Het behield ternauwernood de ongeslagen status.


3. b  2528  vry 18 apr  Fitacc Emmeloord 2 - Kampenion 5     4- 6      
Ivan Hollander 3, Jelmer vd Veen 2 en Menno Jansma 1

Team 5 had vooraf nog 1 puntje nodig om zich definitief in veiligheid te spelen. Tegenstander Fitacc Emmeloord 2 had dinsdagavond de inhaalwedstrijd tegen Staphorst 1 namelijk verrassend met 4 6 verloren waardoor de voorsprong van team 5 vooraf tien punten bedroeg. Team 5 speelde een prima wedstrijd in Emmeloord. Het verlossende punt kwam al in de tweede partij toen Ivan Hollander in drieën van dame M. vd Lei won. Emmeloord liep vervolgens uit naar een 3 1 voorsprong, maar team 5 liet zich niet uit het veld slaan en stond in de resterende zes partijen nog maar één puntje af. Zodoende pakte het een keurige 6 4 overwinning. Knap was het dat Ivan (pas 14) die zijn eerste competitie bij de senioren speelde ongeslagen bleef en dit seizoen 17 van de 21 partijen wist te winnen; de niet spelende Gertjan Wessels (16) kwam overigens tot precies dezelfde score. Jelmer van der Veen pakte twee punten en Menno Jansma één.  Menno stopt met competitie spelen zo heb ik begrepen om te gaan voetballen. Gelukkig blijft hij wel lid. Team 5 eindigde dus keurig als vierde. Dat is netjes voor het jeugdige team.


3. d  2729  din 15 apr  Kampenion 6  - Drost Wezep 2     1- 9      
Jaap van Putten 1; Hans vd Berg 0 en Harm Bosman 0

Team 6 verloor ook in de laatste wedstrijd. Drost Wezep 2 was met 1 9 te sterk. Het werd daarmee kampioen. De spelers van team 6 moeten maar eens bij zichzelf te rade gaan. Met de mond aangeven dat je 3e klas leuk(er) vindt spelen, is prima. Maar in de praktijk is gebleken dat je het in die klasse zonder voorbereiding en ritme niet meer redt. Eigenlijk kan alleen Jaap van Putten terugkijken op een redelijk seizoen. Maar ook bij hem had er meer ingezeten als hij vanaf wedstrijd 1 meer ritme had gehad. Hans van den Berg, Harm Bosman en Marco Ilbrink kwamen dit seizoen te kort. Natuurlijk is ook dit geen verwijt, maar een nuchtere constatering. Team 6 eindigde als zesde en laatste en moet het volgend seizoen in de 4e klasse uitkomen. Een tip: pak (tenminste) twee weken voor aanvang van de competitie de draad eens op. Dan heb je al ritme voordat de competitie begint.


Kampenion 7 was in de laatste speelronde vrij.

Dit team eindigde op een derde plaats en dat is netjes. Jeroen Heldoorn, Fevzi Ozturk en Rense Beimers kunnen terugkijken op een redelijk tot goed seizoen. Fedli Ozturk kwam door omstandigheden slechts eenmaal in actie. Team 7 behaalde een gemiddelde van precies vier punten per wedstrijd.


5. d  3728  vry 18 apr  Smash-In 4  - Kampenion 8     8- 2      
Henny Boxman 2; Martijn Haanappel 0 en Anja Ringenier 0

Team 8 probeerde in Ens zijn sportieve plicht te vervullen tegen Smash-In 4 dat in deze poule de grootste kandidaat voor de titel is. Hoewel Henny Boxman, Martijn Haanappel en Anja Ringenier hun best deden, kwamen zij niet verder dan 2 punten. Henny tekende voor die twee punten. Anja en Martijn bleven puntloos. De 5e klasse blijkt voor jonge spelers lastig te zijn. Je wordt niet zomaar even kampioen. In de jeugdcompetitie wordt over het algemeen redelijk aanvallend gespeeld. In de seniorencompetitie en zeker in de 5e klasse is dat niet het geval. En diegenen die wel aanvallender spelen, zijn vaak weer tactisch sterker. Jonge spelers verslaan zich te vaak op het afwachtende en uitgekookte spel van tegenstanders. Toch is die 5e klasse een aardige leerschool. Op een gegeven moment moet het toch duidelijk worden dat topspin het meest effectieve antwoord kan zijn op een backspinbal. Maar de tweede bal moet dan weer vlak(ker) worden geslagen. Good old Arie Hup zei het al vaker: tafeltennis is meer dan 70% koppie-koppie . Team 8 eindigde als derde.


5. f  3928  din 15 apr  's-Heerenbroek 1  - Kampenion 9     7- 3
Anne vd Haar 2 en dubbel 1; Alice Ringenier 0 en Gerard Wessels 0

Team 9 speelde in de laatste speelronde de stadsderby tegen s-Heerenbroek 1 met als inzet de tweede plaats. De routiniers  van s-Heerenbroek bleken met 7 3 te sterk waardoor zij op plaats twee eindigden. Anne van der Haar pakte netjes twee punten en hij won samen met Gerard Wessels ook het dubbel. Gerard bleef puntloos in het enkelspel, net als Alice Ringenier. Doordat kampioen Heino 6 het in de laatste wedstrijd niet zo nauw nam met het begrip sportieve plicht werd A Capella 2 dat met liefst 2 8 bij kampioen Heino 6 won nog derde, net voor team 9. Team 9 eindigde als vierde.


Zo ligt de voorjaarscompetitie 2007 / 2008 weer achter ons. Een competitie die gemengde gevoelens oproept. Positief is het dat Kampenion volgend seizoen eindelijk weer eens een team in de 2e klasse heeft doordat team 4 kampioen werd. Positief is het dat één van de twee kampioensteams van vorig seizoen in de 4e klasse zich heeft weten te handhaven in de 3e klasse. Positief is het dat de drie 5e klasteams langzaam maar zeker vooruitgaan en niet meer in de onderste regionen bivakkeren. Jammer is het dat team 1 door omstandigheden dit seizoen net naast de halve finales greep en jammer is het dat team 3 net als vorig seizoen op de laatste wedstrijddag naast de titel greep. En jammer is het dat team 6 dit seizoen te kort kwam in de 3e klasse. Gemengde gevoelens dus over deze competitie. Laat het positieve gevoel dan toch maar overheersen: de jeugdige 3e klasspelers hebben dit seizoen laten zien dat zij in staat moeten worden geacht om verder door te groeien: Gertjan, Ivan en Jordy komen eraan. En laat zij nu toevallig ook deel uitmaken van jeugdteam 1 dat de titel pakte in landelijk B (jongens). Ook andere jeugdige spelers hebben stapjes gezet; ik denk dan aan een Ton, een Paul en een Niels. Dat zijn toch positieve berichten. Hopelijk trekken zij die lijn door naar volgend seizoen en weten ook andere youngsters de weg naar boven te vinden.


Jan Ringenier
wedstrijdsecretariaat
Kampenion