FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op zaterdag 26 april 2008 werden in Helmond de Nederlandse Kampioenschappen voor jeugdspelers met een B-licentie gehouden. Kampenion was met drie spelers vertegenwoordigd: Anja Ringenier (meisjes kadetten), Ivan Hollander (jongens kadetten) en Jordy ten Have (jongens junioren). De drie speelden een goed tot prima toernooi. Anja wist zelfs beslag te leggen op de 3e plaats.

 


Het was heel vroeg uit de veren op deze zaterdag, de 26ste april. Zelf stond ik om 5.30 uur naast mijn bed, maar voor anderen was dat al 5.00 uur. We vertrokken om 6.30 uur vanaf sporthal De Maten. Ivan en Jordy moesten al om 9.30 uur spelen en volgens de routeplanner was het iets meer dan 1.50 uur rijden.
We gingen met twee auto s. In auto 1 zaten Simon vd Woude, Ralph Trip, Anja en Jan Ringenier. In auto 2 zaten Evert en Jordy ten Have en Rinus en Ivan Hollander.
De reis naar Helmond verlies heel voorspoedig. De TomTom van Simon leidde ons zonder problemen naar de sporthal in Helmond. Om 8.15 uur stonde we zelfs al voor de sporthal.  Vervolgens natuurlijk even naar een bord met P vrij gezocht, want ons Kampenaren bin zunig. En ja hoor, op korte afstand zagen wij het fraaie bord met daarop de letters P vrij .

De begeleiders lieten zich de koffie goed smaken en Ivan en Jordy gingen al een balletje inslaan. Even na 9.30 uur begonnen de wedstrijden.
Jordy bleek in een andere poule te zijn geplaatst dan oorspronkelijk aangegeven. Hij kwam in actie tegen J. van Elswijk (Salamanders), M. Spithoven (ATC-Nijmegen) en B. Hagreis (OTTC). Jordy speelde een goede poule. De eerste wedstrijd won hij vrij overtuigend: 3 1. In de tweede wedstrijd leek Jordy lange tijd de beste papieren te hebben, maar hij verloor helaas met twee punten verschil in de 5e game. In zijn derde partij speelde Jordy tegen een verdediger met lange noppen op de backhand. Dit bleek voor Jordy een te groot obstakel: 0 -3. Jordy had nog een kleine kans om door te gaan naar de Hoofdronde, maar dan moest de nog puntloze speler winnen van diegenen die in vijven van Jordy had gewonnen. Dat gebeurde niet en dus moest Jordy (als derde) in de 2e ronde in de Troostronde uitkomen.

Ivan speelde wel in de oorspronkelijke poule, maar één van de spelers was niet komen opdagen. Hij speelde tegen L. Smets (Seta), J. Welten (Stiphout) en K. Timosienko (ZTTC). Ook Ivan speelde een goede poule. De eerste wedstrijd leverde een 3 1 overwinning op. En de tweede wedstrijd evenzo. Ivan kwam eigenlijk niet of nauwelijks in de problemen. De laatste wedstrijd was tegen een speler die met lange noppen speelde. Net als Ivan had ook hij de beide eerste wedstrijden gewonnen; beiden speelden dus puur om de plaatsing in de Hoofdronde; de winnaar had een bye, de verliezer niet. Ivan speelde twee games goed en kwam op 2 0. Daarna speelde hij te gehaast en maakte hij teveel fouten. Het werd 2 2. In de 5e game pakte Ivan de draad weer redelijk op, maar hij verloor de game en dus de partij. Hij had zich echter wel geplaatst voor de Hoofdronde. Voor Ivan is het zaak om de concentratie een hele game vast te (leren) houden. Hij wisselt prachtige fases af met matige. Dat heeft grotendeels met concentratie te maken.

Anja kwam pas om 11.30 uur in actie. Maar zij had nog geen gelegenheid gehad om in te spelen. Haar tegenstanders waren: M. Depuydt (Scylla), M. Kuypers (Kluis) en J. Prinsen (Hotak). Haar eerste partij was een hangpartij die op een 5e game uitdraaide. Maar waar zij in de competitie nog aan een 5e gamecomplex leek te lijden, sleepte zij die beslissende game er nu uit. De twee partij was een makkie : 3 0. Maar in de derde partij ontmoette zij een speelster met lange noppen op de backhand. Zij wist het spel van Anja goed te ontregelen: 3 0. Maar Anja legde wel beslag op de tweede plaats en plaatste zich daarmee voor de Hoofdronde.

Vanaf de 2e ronde kende de NK het knock-outsysteem. Jordy startte in de Troostronde met een bye.

Ivan verloor in de Hoofdronde met 1 3 van B. van Zanten (Scylla). Ivan kwam keurig op 1 0, maar liet zijn tegenstander in de tweede game ontsnappen. De belangrijke derde game liep eigenlijk vrijwel hetzelfde als de tweede. Daarna ergerde Ivan zich te snel aan zijn eigen spel waardoor hij eigenlijk al een verloren wedstrijd speelde. De meeste spelers gaan nu eenmaal niet beter spelen als zij misbaar maken. Sterker nog, het kost je vaak nog meer punten. Het is zaak om je eigen ding te blijven doen . Daar ben je immers het sterkst in? Het is te hopen dat bij Ivan dat besef er ook komt. Dan is het een goede les geweest. En zoals ik hiervoor al aangaf: het heeft grotendeels met concentratie te maken. Probeer daar aan te werken en je wordt nóg sterker.

Anja speelde in de 2e ronde in het Hoofdtoernooi tegen I. Jongeneelen (HBC). Anja speelde sterk en kwam geen moment in de problemen: 3 0.

Jordy speelde in de 3e ronde van het Troosttoernooi tegen M. Bosman (Megacles). Jordy was prima op dreef en was zijn tegenstander met 3 1 de baas.

Anja ontmoette in de 3e ronde van het Hoofdtoernooi R. Bierdrager (A-Merk). En ook nu was Anja prima op dreef. Zij gaf haar tegenstander geen kans en gunde haar opnieuw geen game: 3 0. Zij bereikte daarmee heel keurig de kwartfinale.

Jordy moest in de 4e ronde van het Troosttoernooi aantreden tegen B. vd Ouweland (Tanaka). Jordy die vanaf de derde game van de vorige partij actiever ging spelen was helemaal los en hij liet zijn tegenstander kansloos: 3 0. Ook Jordy bereikte daarmee de kwartfinale.

Anja speelde in de kwartfinale van het Hoofdtoernooi tegen Anissa Heijdenrijk (Flash). Zij bleek een technisch sterke speelster te zijn met een prima forehand. Haar backhand was kwetsbaarder. Het werd een spannende en vrij hoogstaande wedstrijd. Beide dames sloegen het tot een 5e game en die leek lange tijd in het voordeel van tegenstander Heijdenrijk uit te vallen. Maar in de finale van de game kwam Anja sterk terug en zij bewaarde haar beste slagen tot het laatst, wat haar de zege opleverde: 3 2. Daarmee stelde zij een plaats in de halve finale veilig en dat betekende dat zij de dag erna ook zou mogen deelnemen aan het toernooi voor spelers met een A-licentie.

Jordy kwam in de kwartfinale in actie tegen een bekende: T. van der Meulen (GTTC). En dat is een lastige klant. Qua tafeltennis natuurlijk. Hoewel Jordy mooie punten maakte, was het moeilijk om dit drie, vier of vijf games vol te houden. Hij had dan ook nauwelijks kans en verloor met 0 3. Toch kan Jordy terugkijken op een goed gespeeld toernooi. Jordy is het gevaarlijkst als hij wat actiever speelt. Houd dat vast! Later bleek dat T. van der Meulen het Troosttoernooi ook had gewonnen. Jordy bleek dus te zijn uitgeschakeld door de later winnar.

Anja mocht vervolgens in de halve finale aantreden tegen Neeta Römer (Salamanders). Beide dames wonnen ieder een game en in de derde game leek Anja op weg naar winst; via 3 0 werd het 8 4 en toen leek gamewinst een kwestie van tijd. Zij liet de game echter nog glippen en dat bleek cruciaal. Zij had duidelijk tijd nodig om zich daar over heen te zetten, maar die tijd kreeg zij niet. In de 4e game was het juist de tegenstander die een ruime voorsprong pakte. Maar Anja bleef knokken. Zij kwam nog terug, maar verloor uiteindelijk toch. Maar Anja kan terugkijken op een prima toernooi. Heel positief is dat zij bleef knokken en wist terug te komen van achterstanden. Daarnaast wist zij twee vijfpitters te winnen. Misschien dat zij haar vijfde gamecomplex daarmee heeft overwonnen. In je eerste NK direct de halve finale halen, is een mooie prestatie. De verliezers van de halve finales eindigden als derde. Dit leverde een mooie beker op.

Toen konden we dan eindelijk het was inmiddels ongeveer 19.00 uur de terugreis aanvaarden. Tenminste dat dachten we, maar de auto van Simon werkte niet mee. De accu was leeg. De oorzaak vermeld ik hier maar niet. Gelukkig had Evert ten Have de benodigde hulpmiddelen bij zich en dus konden we naar een kort oponthoud op weg naar &&&&. de dichtstbijzijnde McDonald, want onze magen lieten horen dat zij zich deze dag tekort gedaan voelden. Bij de McDonald in Veghel hebben we het ons goed laten smaken. Na de magen te hebben gevuld, gingen we dan toch richting Kampen waar we even voor 21.30 uur aankwamen.
Zo kwam er een eind aan een heel lange, maar geslaagde, dag. Ik bedank Evert en Simon voor het feit dat zij hebben willen rijden. Verder hebben Ralph, Rinus en Simon de spelers gecoacht en met succes. Bedankt!


Jan Ringenier
wedstrijdsecretaris JEUGD
Kampenion