FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Altijd al is het Clubdubbel een toernooi geweest met weinig deelnemers. Tafeltennis is dan ook geen sport waarbij een goed dubbel van grote waarde is, al is dat ene punt in een competitiewedstrijd wat via het dubbel binnengehaald kan worden vaak wel een lekker punt. Het bepaald meer dan eens het verschil tussen winst of gelijkspel of tussen gelijkspel en verlies.

Elf dubbels hadden zich ingeschreven voor het clubdubbel. Het lijkt wat weinig, maar er wordt vaak vergeten dat elf dubbels wel 22 personen zijn. In verhouding tot de enkelclubkampioenschappen blijft het een schijntje. Er werd dan ook besloten om geen A-poule en B-poule te maken, maar alle dubbels te laten strijden om de winst in één poule, die onderverdeeld was in twee poules. Dat klinkt nogal verwarrend, maar A-poule en B-poule wil zeggen dat de sterkere dubbels in de A-poule strijden om de winst en mindere dubbels in de B-poule. Dubbels in de A-poule zullen dan ook nooit spelen tegen dubbels in de B-poule. Bij dit Clubdubbel was er dus alleen een A-poule .

De eerste poule bestond uit vijf dubbels en de tweede uit zes dubbels. De nummers één en twee in de poule zouden doorgaan naar de kruisfinales en de winnaars van de kruisfinales zouden het tegen elkaar opnemen in de finale. De verliezers streden om de derde en vierde plaats.

De eerste poule bestond uit de volgende deelnemers:

 1. Gerben Wolterink & Sebastiaan Doorn

 2. Dick Hoekman & Marcel Makkink

 3. Marijke Kramer & Arnaud van der Sluis

 4. Henny Boxman & Marco Ilbrink

 5. Alice Ringenier & Gerard Wessels

In deze poule ging alles volgens verwachting. Bovenstaande volgorde was ook de einduitslag in deze poule, wat betekende dat Gerben & Sebastiaan en Dick & Marcel verder speelden in de kruisfinales.

Zij mochten aantreden tegen de nummers één en twee van de andere poule, die bestond uit:

 1. Harmen Kramer & Jackie van der Meulen

 2. Teunis Ringenier & Jan Ringenier

 3. Ton Ringenier & Ralph Trip

 4. Simon van der Woude & Paul Kamstra

 5. Jelmer van der Veen & Menno Jansma

 6. Fädli Özturk & Fevzi Özturk

Op de eerste plaats schatte iedereen Harmen & Jackie, wat uiteindelijk ook zou blijken. De tweede plaats was een ander verhaal. Teunis & Jan waren favoriet voor de tweede plaats, maar er waren een aantal sterke dubbels die het hen lastig zouden kunnen maken. Vandaag bleek weer eens dat sterke individuen niet automatisch een goed dubbel vormen. Immers, van een eerste klasser bij de senioren en een Landelijk C-er bij jeugd, zou je verwachten dat ze het niet al te moeilijk hadden tegen een derdeklas dubbel. Na nog wel 2-1 voor te hebben gestaan, hadden Simon & Paul geen kans meer tegen Jan & Teunis. Ook Ton & Ralph gingen er redelijk kansloos af tegen Jan & Teunis met 1 tegen 3. Jelmer & Menno kenden startproblemen: ze pakten negen punten tegen Ton & Ralph en dertien tegen Teunis & Jan. Er zat een stijgende lijn in, want tegen Harmen en Jackie pakten ze 28 punten. Een game en 29 punten werden er gewonnen tegen Paul & Simon. En de laatste wedstrijd werd helemaal gewonnen met in totaal 42 punten. Op dat moment hadden de Clubkampioenschappen moeten beginnen voor Jelmer & Menno.

Harmen & Jackie werden dus eerste in de poule en Jan & Teunis tweede. Bovenstaande lijst geeft de volledige uitslag van poule twee.

Sebastiaan & Gerben traden in de ene kruisfinale aan tegen Jan & Teunis. De andere kruisfinale ging tussen Harmen & Jackie en Dick & Marcel.

Hoewel de 3-0 uitslag anders doet vermoeden, hadden Jackie & Harmen het niet gemakkelijk tegen Marcel & Dick, met uitslagen van 11-9, 11-9 en 12-10.

Ook Sebastiaan & Gerben hadden een hele kluif en Teunis & Jan. Met 11-9, 11-8, 10-12 en 11-9, werd de wedstrijd uiteindelijk toch in het voordeel van Sebastiaan & Gerben beslist.

De strijd om de derde en vierde plaats, werd gespeeld door de verliezers van de kruisfinales: Jan & Teunis en Dick & Marcel. Met enig gemak werd de wedstrijd beslist in het voordeel van Jan & Teunis. Ze wonnen met 3 tegen 0, met 11-7, 11-5 en 11-8. Als je nagaat dat Dick & Marcel uitkomen in de eerste klasse en Teunis & Jan in de derde klasse, is dit een goede prestatie van de gebroeders Ringenier.

De titelverdedigers Gerben & Sebastiaan namen het in de finale op tegen Jackie & Harmen. Gerben & Sebastiaan verloren deze wedstrijd met 2 tegen 3. Helaas zijn de gamestanden niet opgeschreven, maar uit de eindstand kan opgemaakt worden dat het een spannende wedstrijd was. Ondanks dat Gerben & Sebastiaan de titel verdedigden, was het niet vreemd dat zij deze wedstrijd verloren van een derde divisie-speler en de voor Kampenion spelende speler met het hoogste percentage in de competitie. Harmen Kramer & Jackie van der Meulen pakten de Clubdubbel-titel. Jackie had ook al eens succes bij de enkelspelen: éénmaal won hij de Clubkampioenschappen. Harmen heeft de Clubkampioenschappen al vaker gewonnen, waaronder de laatste drie keer.