Op zaterdag 31 januari zijn bij Kampenion de Clubkampioenschappen gehouden. Nieuw was het dat op één dag zowel om de clubtitels in het enkel- als dubbelspel werd gespeeld. De deelname was groter dan ooit. Bij de jeugd deden dertien spelers mee in het enkelspel en veertien in het dubbelspel. Bij de senioren deden zesentwintig spelers mee in het enkelspel en ook in het dubbelspel.

 

s Morgens om even na 10.00 uur begon de jeugd met het enkelspel. Er was onderscheid gemaakt qua niveau: de spelers uit de wp-klasse, 5e en 4e klasse speelden een vijfkamp in de B-poule en de spelers uit de 2e, 1e en hoofdklasse speelden een achtkamp in de A-poule.

In de B-poule werd Bertin Bos winnaar voor Niek ten Brinke. Zij vielen daarmee in de prijzen, voor Mark Steenstra (3e), Danny Bruins (4e) en Matthieu van den Berg (5e). Uit het feit dat Bertin slechts één game moest afstaan (9 11 tegen Niek), blijkt wel dat hij de meer dan verdiende kampioen is in de B-poule is.

De A-poule speelde een prachtig toernooi waarin de 1e plaats per ronde door verschillende spelers werd bezet. De spelers van team 1 Gertjan Wessels, Ivan Hollander, Jordy ten Have en Robin Lieftink kozen voor het toernooi bij de senioren, net als Niels Alberts en Nick Kuipers uit team 3. Mede daardoor gaf het toernooi over de hele linie veel spannende en mooie partijen te zien.

Een 'fotoshot' na vier partijen laat zien dat Cristian van Eeden ongeslagen eerste is voor Guido Wessels en Robin Makkink die beiden één partij verloren. Guido wist zich niet te handhaven vanwege twee verliespartijen in de laatste drie rondes. Robin maakte verder geen fout meer, terwijl Cristian in de vijfde en zesde ronde tegen nederlagen opliep. Danny Visscher en Chiel waren net te sterk. Danny won zijn laatste drie partijen en rukte daardoor op naar plaats twee, op onderling resultaat met Cristian die derde werd.

Uiteindelijk werd Robin Makkink als 5e geplaatst (!) - dus eerste voor Danny Vissscher (2e) en Cristian van Eeden (3e). Buiten de prijzen vielen Guido Wessels (4e), Chiel ten Brinke (5e), Jos Bosch (6e), Pascal Bruins (7e) en Gert-Jan de Lange (8e).

Nogmaals, de acht spelers hebben er een schitterend toernooi van gemaakt. Bovendien lieten zij zien dat de nabije toekomst van Kampenion er goed uitziet. Daarnaast hebben alle dertien spelers een prima voorbereiding gehad op de competitie die as. zaterdag van start gaat.

De senioren begonnen s morgens eveneens even na 10.00 uur met het dubbelspel. De dertien dubbels werden verdeeld in een zeven- en een zeskamp. De nummers 1 en 2 van beide poules plaatsten zich voor de halve finales. De volgende dubbels wisten die halve finales te bereiken: Sebastiaan Doorn/Marijke Kramer tegen Jordy ten Have/Gertjan Wessels (uitslag 2 3) en Paul Kamstra/Harmen Kramer tegen Ton Ringenier/Gerben Wolterink (uitslag 2 3).

In de wedstrijd om de 3e en 4e plaats bleken het duo Paul Kamstra/Harmen Kramer met 3 0 te sterk voor het duo Sebastiaan Doorn/Marijke Kramer.

Ook de finale werd een spannende partij die pas na de volle vijf games werd beslist; Ton Ringenier en Gerben Wolterink versloegen Jordy ten Have en Gertjan Wessels met 3 2. Opvallend was dat de finale een herhaling was van die van vorig jaar. Op zich is dat enigszins verrassend, want Jordy kampte nog met de naweeën van een aanrijding.

s Middags vanaf 14.00 uur waren de rollen omgekeerd; de jeugd kwam in het dubbelspel uit, terwijl de senioren hun krachten gingen meten in het enkelspel.

Bij de jeugd waren zeven dubbels die elkaar bestreden in een zevenkamp. Aan het eind bleek het dubbel Chiel ten Brinke/Danny Visscher de sterkste, voor Cristian van Eeden/Anja Ringenier. Met net zoveel winst- en verliespartijen als Cristian en Anja eindigden de duo s Gert-Jan de Lange/Guido Wessels en Pascal Bruins/Robin Makkink op onderling resultaat als respectievelijk 3e en 4e. Het gelegenheidsdubbel Mattias Beimers/Jos Bosch eindigde als 5e, net voor de dubbels Bertin Bos/ Mark Steenstra (6e) en Matthieu van den Berg/Danny Bruins (7e). Beide laatstgenoemde dubbels spelen echter ook competitie op een lager niveau.

Voor het enkelspel bij de senioren hadden zich zesentwintig spelers ingeschreven. Gelet op het aanwezige niveauverschil kwam men in een A-poule (eenentwintig deelnemers) en een B-poule (vijf deelnemers) uit.

In de B-poule speelden de deelnemers een vijfkamp. Aan het eind van de vijfkamp bleek Henny Boxman de sterkste, voor Gerard Wessels. Buiten de prijzen vielen Rense Beimers (3e) Alice Ringenier (4e) en Jeroen Heldoorn (5e). En dan te bedenken dat Jeroen en Alice vorig jaar als eerste en tweede eindigden.

In de A-poule werden de eenentwintig deelnemers verdeeld over drie vijfkampen en één zeskamp. De nummers 1 en 2 van de vier poules plaatsten zich voor de kwartfinales.

De eindstanden in de poules luiden als volgt:

 

1

2

3

4

1

Harmen Kramer

Ton Ringenier

Gerben Wolterink

Jordy ten Have

2

Paul Kamstra

Robin Lieftink

Gertjan Wessels

Dick Hoekman

3

Marcel Makkink

Nick Kuipers

Sebastiaan Doorn

Ivan Hollander

4

Niels Alberts

Jackie vd Meulen

Hans vd Berg

Jelmer vd Veen

5

Jan Ringenier

Arie Hup

Ralph Trip

Marco Ilbrink

6

 

Marijke Kramer

  

Opgemerkt moet worden dat in poule 4 de beslissing pas viel nadat het aantal punten moest worden geteld tussen Jordy ten Have, Dick Hoekman en Ivan Hollander. Ivan had namelijk met 3 1 van Jordy gewonnen, Jordy met 3 1 van Dick en Dick met 3 1 van Ivan. Uiteindelijk kwam Ivan slechts een paar puntjes te kort. Het is goed te zien dat de jeugdige spelers eraan komen; vijf van de acht kwartfinalisten zijn 20 jaar of jonger. En dat hadden (zie hiervoor) er dus zes kunnen zijn.

De kwartfinales leverden mooie partijen op met over het algemeen verwachte winnaars. De verliezers boden goed tegenspel, maar kwamen (wat) tekort.

De uitslagen van de kwartfinales zijn:

Harmen Kramer Robin Lieftink 3 0

Jordy ten Have Gertjan Wessels 1 3

Gerben Wolterink Dick Hoekman 3 1

Ton Ringenier Paul Kamstra 3 1

In de halve finales bood Gertjan Wessels prima tegenstand aan de gedoodverfde favoriet Harmen Kramer. In de eerste game had hij zelfs winstkansen. Zoals je vaker ziet, komt een favoriet dan vaak goed weg waarna de partij vaak gespeeld is. Zo ook nu. Harmen won met 3 0, maar Gertjan kan terugkijken op een prima partij.

De andere halve finale ging tussen de als 2e geplaatste Ton Ringenier en de als 3e geplaatste Gerben Wolterink. De eerste game leek lange tijd naar Gerben te gaan, maar in de finale van die game scoorde Ton zijn beste punten, inclusief een lucky shot. In de tweede en derde game kwam Ton eigenlijk niet meer in de problemen: 3 0.

Uitslagen: 

Harmen Kramer Gertjan Wessels 3 0

Ton Ringenier Gerben Wolterink 3 0

In de wedstrijd om de 3e en 4e plaats nam Gertjan Wessels tegen Gerben Wolterink een 2 0 voorsprong, maar uiteindelijk bleek Gerben nipt over de langste adem te beschikken. Dat is niet zo verwonderlijk, want Gertjan had deze dag al de nodige vijfpitters in de benen zitten. Het is geen schande dat Gertjan verloor; hij kan terugkijken op een prima toernooi. Zijn vertoonde spel en het niveau moeten veel zelfvertrouwen geven voor de komende competitie.

Uitslag: 

Gerben Wolterink Gertjan Wessels 3 2

De finale ging net als vorig jaar tussen favoriet en titelverdediger Harmen Kramer en de als 2e geplaatste Ton Ringenier. Was de finale toen wat teleurstellend en eenzijdig, ditmaal was zij spannender en van een veel hoger niveau. In de eerste en tweede game had Ton gamepoints, maar hij wist die niet te benutten. Harmen had minder kansen nodig en sleepte zowel de eerste als tweede game uit het vuur. In de derde game hield Harmen Ton op afstand waardoor hij opnieuw zonder ook maar één game af te staan voor de zoveelste maal de clubtitel veilig stelde.

Daarmee verdedigde Harmen Kramer zijn titel met succes en moest Ton Ringenier opnieuw genoegen nemen met de tweede plaats.

Uitslag: 

Harmen Kramer Ton Ringenier 3 0 (14 12, 14 12 en 11 6)

Het was dus voor het eerst dat de strijd om de clubtitels in het enkel- en dubbelspel op één dag werd gehouden. Uit de reacties na afloop blijkt dat dit voor herhaling vatbaar is. Een aantaal sloot de geslaagde dag af met een gezamenlijke Chinese maaltijd van huischinees Kota Radja.

Een compliment aan de organisatie - met name Ralph Trip en Dick Hoekman - is ook hier op zijn plaats !!!

 

Jan Ringenier