FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op zaterdag 4 juni werd in Hattem het jaarlijkse Dijkpoorttoernooi gehouden. Dat toernooi is nog één van de weinige jeugdtoernooien die worden gehouden en zeker in de buurt. Kampenion deed met dertien jeugdleden mee. Helaas wist niemand van de deelnemers de eerste prijs te behalen.

Bij aankomst in Hattem bleek dat de organisatie een behoorlijk aantal licentiegroepen had samengevoegd. Zo kon het gebeuren dat A- en B-licentiespelers werden in gedeeld met C- en D-licentiespelers, een onlogische indeling. Immers het krachtsverschil is dan nogal groot. Verder bleken de poules in de gecombineerde Junioren A, B, C, D en kadetten A, B (!) niet erg evenwichtig ingedeeld. In de ene poule zat een landelijke speler, een hoofdklasser en een 1ste klasser en in een andere poule was een 2e klasser zo ongeveer het hoogst. Heel merkwaardig.
Wat verder opviel was dat partijen tussen twee verenigingsgenoten niet als eerste, maar als laatste werden gespeeld. Ook dat hoort niet. Maar goed.

Martijn (junior D) profiteerde van de indeling en wist zich als poulewinnaar heel netjes te plaatsen voor het hoofdtoernooi. En dat terwijl Martijn 3e klas speelt. Ook Arnaud, Gert, Paul, Rick en Ton plaatsten zich als poulewinnaar voor het hoofdtoernooi. Gertjan en Jordy lukte dit niet hoewel beide spelers leuke resultaten boekten. Gertjan wist bijvoorbeeld heel knap te winnen van Jan Jaap Beekhuis die met Smash 70 2 kampioen werd in de hoofdklasse.

Bij de kadetten CD wisten Niels en Roeland door te dringen tot het hoofdtoernooi.
De anderen werden verwezen naar de verliezersronde: Jentine en Stefan. Bij de pupillen lukte het Anja net niet om zich te plaatsen voorhet hoofdtoernooi. In de beslissende laatste partij verloor zij ongelukkig met 8 - 11 in de vijfde game.

In de tweede ronde werd opnieuw in poulevorm gespeeld waarbij alleen de nummer 1 doorging naar de kruisfinales. Hoewel een aantal spelers dichtbij die halve finales kwamen, wisten alleen Rick en Ton zover te komen. Arnaud werd uitgeschakeld door Rick en Paul liet zich verrassen door Compagner die bij Staphorst 1e klas speelde. Gert trof een zware poule met Ivo Tijssen (Smash 70) en Jan Jaap Schipper (DTV 84) en wist die niet te overleven. Martijn, die in dezelfde poule als Paul zat, kwam in de tweede ronde niet tot winst.
Rick verloor in die halve finale van Jan Jaap Schipper (DTV 84) die het afgelopen seizoen landelijk A speelde. Rick speelde goed, maar Jan Jaap speelt met lange noppen waarbij hij regelmatig de rode en zwarte kant wisselt. Dat betekent dat je niet alleen alle games scherp moet zijn, maar ook nog eens 100% geconcentreerd.
Ton versloeg in de halve finale Compagner van Staphorst die in de tweede ronde verrassend van Paul had gewonnen. Ton liet zich niet verschalken en won met 3 0.
En dus ging de finale opnieuw tussen twee oude bekenden: Jan Jaap Schipper en Ton.
Lange tijd leek het erop dat Ton de partij in drie games naar zich toe zou trekken; hij nam een 2 0 voorsprong en had in de derde game een aantal matchpoints. Maar ook Ton moest scherp en geconcentreerd blijven. Jan Jaap vocht zich terug en wist de derde en vierde game uit het vuur te slepen. In de beslissende game nam Jan Jaap een 0 4 voorsprong en die gaf hij niet meer uit handen. Jan Jaap werd dus eerste en Ton tweede.

Bij de kadetten kwam Niels in de tweede ronde niet tot winst. Roeland leek lange tijd eerste in de poule te worden, maar moest die uiteindelijk aan Post Hospers (Flits) laten.

Zij die in het Verliezerstoernooi uitkwamen, speelden met wisselend succes. Jentine haalde de halve finales nog, maar werd toen uitgeschakeld. Gertjan en Jordy ontmoetten elkaar en twee spelers van Matchpoint (Nijverdal). Jordy won van Gertjan (3 1) en leek daarmee de belangrijkste kandidaat voor de halve finales. In de laatste partij verloor Jordy met 2 3 van een van de spelers uit Nijverdal. Niks aan de hand zou je zeggen, want die speler had weer met 2 3 van Gertjan verloren. Toch wel, want die speler had doodleuk op het scoreformulier ingevuld dat hij met 3 1 van Jordy had gewonnen waardoor hij -en niet Jordy- doorging. Dat kreeg ondergetekende te horen toen hij verhaal haalde bij de organisatie. Helaas was dit niet meer terug te draaien. Gelukkig vloog die speler vervolgens snel uit het toernooi.
De moraal van dit verhaal: controleer ALTIJD wat je tegenstander invult, want niet iedere tegenstander is sportief!
Anja en Stefan wisten ook niet verder te komen in de Verliezersronde.

Al met al dus een toernooi met een smaakje .
Het was al opvallend dat de sterkere spelers (Flits en Hoonhorst) ontbraken op het toernooi. Dat maakt het voor de organisatie natuurlijk heel moeilijk om een leuke indeling te maken. Je kunt moeilijk vijf Kampenionners met Jan Jaap Schipper in een poule zetten. Maar om nu junioren A en B te combineren met junioren C en D en kadetten A en B? Dat is weer het andere uiterste. Ik vrees dan ook dat volgend jaar nog meer landelijke spelers het Dijkpoorttoernooi aan zich voorbij laten gaan. En wellicht niet alleen landelijke spelers. Van andere verenigingen ving al dergelijke geluiden op. En dat zou toch jammer zijn, want er zijn al zo weinig jeugdtoernooien in de regio Zwolle.
Misschien moet de organisatie zich nog eens bezinnen op de opzet van het toernooi en het zoveel mogelijk op sterkte indelen; zowel qua licenties als qua poules.
Dit is niet bedoeld als ongezouten kritiek, maar als positief meedenken. Want zoals gezegd: er zijn al zo weinig toernooien voor de jeugd; het zou jammer zijn als het Dijkpoorttoernooi ook ter ziele zou gaan.

Ik bedank de ouders die ons naar Hattem hebben gebracht en weer hebben opgehaald: pa Alberts, pa Alteveer, moeder Haanappel, pa Ten Have, pa Kwast, moeder Van der Sluis en pa Wessels.


Jan Ringenier
wedstrijdsecretaris JEUGD
ttv Kampenion