FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op zaterdag 13 december deden acht Kampenionners mee aan het 35e Poldertoernooi in Emmeloord. Dit toernooi werd alleen georganiseerd voor senioren. Zoals bij de meeste toernooien werd er ingedeeld op licentie. De acht Kampenionners: Ton Ringenier (Heren D), Jordy ten Have, Ivan Hollander, Paul Kamstra, Gertjan Wessels en Ralph Trip (allen Heren E), Jan Ringenier (Heren F) en Marco Ilbrink (Heren G).  

's Morgens vertrokken twee auto's naar Emmeloord. Marco en Paul zorgden voor het vervoer. Omdat het niet helemaal zeker was dat Marco wel weg zou kunnen, stonden de ouders van Jordy stand-by. Gelukkig kon Marco en hoefde er geen beroep op Jordy's ouders gedaan te worden. Om tien  voor half acht vertrokken Marco, Jan, Ton en Jordy richting Emmeloord en een kwartier later deden Paul, Gertjan, Ivan en Ralph hetzelfde. En omdat Marco een stukje verkeerd was gereden, kwamen beide auto's gelijktijdig aan in Emmeloord.

 

Om 09.30 uur werd begonnen met het dubbelspel. Ton/Paul vormden een dubbel in de Heren D, Jordy/Gertjan en Ivan/Ralph in de Heren E en Jan/Marco dubbelden in de Heren F. De sterkste speler in het dubbel bepaald in welke licentie-klasse het dubbel wordt ingedeeld, waardoor Marco (en ook Paul) moesten dubbelen op een hoger niveau. Daarbij was Jan de hele week ziek geweest en nog niet volledig fit en had hij dus ook de hele week nog niet gespeeld. Dat was in het dubbel te merken en het dubbel Jan/Marco werd dan ook in de poulefase al uitgeschakeld, evenals de dubbels Jordy/Gertjan en Ton/Paul.

  

Ivan en Ralph drongen door tot de finale en dat klink indrukwekkender dan dat het is. De organisatie had namelijk besloten de negen dubbels die zich hadden opgegeven in de Heren E te verdelen over drie driekampen. De winnaars van twee driekampen speelden vervolgens de halve finale tegen elkaar en de winnaar van het derde driekamp stond meteen in de finale. En je raad het al: Ivan en Ralph zaten in deze derde driekamp. Zij begonnen tegen het dubbel Maarten Kroes/George Wildeboer en achteraf kon dit al gezien worden als de halve finale, want het dubbel George/Maarten was de enige uitdaging op weg naar de finale. Ivan en Ralph waren de gelukkigste in deze wedstrijd, want zij wonnen met 11-9 in de vijfde game. Het andere dubbel werd met 3-0 verslagen. Helaas wisten zij geen beslag te leggen op de eerste prijs: in de finale troffen zij twee spelers met een lastige service, waarvan de ene voornamelijk aanviel en de andere verdedigde. Ivan en Ralph wonnen nog wel de eerste game, maar daarna wisten zij niet meer te overtuigen en eindigden als tweede. Een prestatie waar je normaalgesproken best trost op mag zijn, maar in dit geval voelde het toch net even iets anders aan.

  

's Middags om 12.30 uur werd er gestart met het enkelspel. In de Heren D kwam Ton heel knap de poule door. De meeste tegenstanders zijn toch van Hoofdklasse-niveau en Ton bevestigt maar weer eens dat hij ook zeker mee kan komen op dat niveau en misschien wel meer dan dat. In de halve finale verloor hij van Marcel Kraa, maar dat is geen schande. Marcel, teamgenoot van Kampenionner Harmen Kramer bij Bultman/Smash ' 70, speelde afgelopen seizoen namelijk 66% 3e divisie.

  

In de heren F wist Jan de poule niet door te komen, maar zat er wel heel dicht bij. Marco kwam in de Heren G wel de poule door, maar verloor hierna van Emmeloord-speler Willem Paulusma. Laten we het houden op thuisvoordeel.

  

De vijf overgebleven spelen deden mee in de Heren E. Hier troffen Paul en Ivan elkaar al in de poule, evenals Jordy en Ralph, die ook nog eens waren ingedeeld bij Wouter Beuzenberg en Maarten Kroes: een (ex-)Kampenion onderonsje dus. Gertjan werd ingedeeld bij vijf spelers die voor mij onbekend waren. Paul, Jordy en Ralph wisten de poule niet te overleven, maar Gertjan (eerste in zijn poule) en Ivan (tweede in zijn poule) wel. En dat is al een knappe prestatie, maar daar bleef het niet bij. In een tussenronde troffen Ivan en Wouter Beuzenberg elkaar. Ivan speelde een goede partij, won met 3-1 en drong door tot de halve finale, waarin hij Gertjan trof: een Kampenion-finalist was dus al een zekerheid. In deze partij trok Gertjan aan het langste eind en versloeg Ivan met 3-1. Ik heb deze partij niet zelf gezien, maar gehoord dat Gertjan erg aanvallend stond te spelen en dat is toch iets anders dan we van hem zijn gewend. In de finale trof Gertjan een speler waartegen Jordy en Ralph in de poule niet opgewassen waren. Op het eerste gezicht zou je je afvragen of deze speler niet verkeerd was ingedeeld en in de Heren G mee hoorde te doen, met alle respect voor de spelers met een G-licentie. Maar de combinatie van lastige services en ballen met veel backspin maakte deze speler een lastig te nemen hindernis, maar niet voor Gertjan: hij won overtuigend met 3-1 en werd daarmee de winnaar van het toernooi. Een zeer knappe prestatie!

  

Erg jammer was dat de organisatie besloten heeft de verliezers niet door te laten gaan naar een verliezerronde. Dat had de speelduur toch iets verlengd en was ook best mogelijk geweest, want er waren ruim voldoende tafels. Verder hadden de poules in het dubbel ook best wat groter mogen zijn. Maar helaas. Jordy en Ralph waren al vroeg uitgespeeld en reden eerder dan de anderen terug naar huis met Jordy's ouders, die nog even waren kwamen kijken naar de verrichtingen van Jordy. Enkele uren later vertrokken ook de andere twee auto's uit Emmeloord. Ik wil Paul, Marco en ook Jordy's vader, Evert ten Have, bedanken voor het vervoer van en naar Emmeloord.